Chiffonniere
De eerste chiffonnières vinden we ca. 1735 in Frankrijk, tijdens de lodewijk xv periode. Het is in wezen een hoge smalle ladekast met laden, bedoeld voor de snuisterijen. Linten, strikken etc.van een dame. Als verdere ontwikkeling nam later vaak de een klep de plaats van enkele laden in. hierdoor ontstond een chiffonnier–secretaire.
Nederlandse versies van deze meubelen deden over het algemeen gewoon dienst als opberg meubel en zijn strakker. soberder van lijn. Deze sobere lijn wijst op twee zaken; het is een Empire uitvoering, hoewel de kenmerkende gezwarte zuilen hier vervangen zijn door halfronde ornamenten. En de uitvoering duidt op een Noord–Nederlandse maker . Men kent ook een jongere Biedermeier uitvoeringen , met afgeronde hoeken, parel randen en een kap met ojiefprofiel. Deze kast was de afgelopen twee eeuwen niet zonder kleerscheuren doorgekomen en men noteerde; versleten lade geleiders, verbindingen lagen los , door hangende ladenbodems, kierende achterwand door krimp , veel houtworm, spijkers door geslagen, boven blad gevlekt en doorgebogen.
Het ergste waren toch de pootjes er aan toe; door hout worm waren ze zo aangevreten dat de kast scheef was gaan staan. Daardoor kwam er nog meer spanning op de oude verbindingen, met als gevolg dat de kast echt van ellende uit elkaar viel. U begrijpt het, hier moest ingegrepen worden. De hele kast werd gedemonteerd, en de te slechte delen werden door nieuwe vervangen , en wel oud eiken, dat is uit gewerkt en kleurt beter bij de rest van het meubel. Enkele ladegeleiders konden `gerecycled `worden door ze op de kop aan de andere kant te gebruiken. Het weer op kleur brengen van het meubel was een verhaal op zich , en ook hier weer het resultaat van veel mengen en proberen, op basis van natuurlijke grondstoffen. Deze zijn niet licht echt , waardoor een stuk dat hiermee behandeld wordt met het overige hout mee kleurt. Ook het beslag was aan vervanging toe. Oorspronkelijk werd alleen benen sleutel entrees gebruikt, maar deze werden nog al eens kapot getrokken. Een volgende stap was het plaatsen van een leren sleutelplaat, maar leer droogt uit of scheurt. Een ( meestal ) messing handgrepen completeerde het geheel. Deze kast had, gezien de oude schroef gaten, al twee series beslag gehad, en kreeg nu een goed bij passende derde. Vanzelfsprekend werden alle onderdelen nauwgezet tegen houtworm behandeld, werden de gaatjes gestopt en werd het meubel in de was gezet. Het kostte de nodige zweetdruppels, maar het resultaat mag er dan ook wezen!
Een restauratie als hier beschreven is zeer ingrijpend, maar aan de andere kant is een meubel dat rijp voor de open haard weer klaar voor vele jaren gebruik, en weer een aanzienlijk bedrag waard. In dit geval betrof het ook nog eens een familie stuk , waar van de toekomst weer verzekerd is. Zorg dat Uw antieke meubel goed in de was staat, maar verwijder te dikke en vervuilde waslagen. Bescherm de kast tegen direct zonlicht i.v.m. het aan èèn kant verkleuren. Een kommetje water onder de kast compenseert de droge lucht in ons centraal verwarmde interieur wat. Een restauratie als hier beschreven is zeer ingrijpend, maar aan de andere kant is een meubel dat rijp voor de open haard weer klaar voor vele jaren gebruik, en weer een aanzienlijk bedrag waard. In dit geval betrof het ook nog eens een familie stuk , waar van de toekomst weer verzekerd is.
Tips
Deze kast werkte fijn omdat er nog nooit wat aan “vertimmerd” was. Hij noemt voor ons even een paar belangrijke fouten op die door onervaren amateur restaurateurs worden gemaakt, en die U bij een echte restauratie veel geld voor extra werk kunnen kosten.
