Vertico kast

Vertiko1

 

De herkomst
De kast stond in een boerderij waarvan de eigenaar was overleden en de boedel verdeeld moest worden. Tijdens de taxatie stuitte ik op een “Vertico”, die inmiddels de “ wanhoop “ van de familie bleek te zijn, omdat deze kast zoveel gebreken vertoonde, dat men dit meubel rijp achtte voor de sloop. Ik had als restaurateur echter andere ideeën en wist de familie te overtuigen dat het alleszins de moeite was om te restaureren.

De mankementen
Kennelijk had de eigenaar de gewoonte gehad zijn nog brandende stoofje voor het slapen gaan onder de kast te schuiven. Daardoor was de kast in de loop der tijd tot aan de kap toe zwartgeblakerd. Zelfs gedeeltelijk verkoold. Een wonder dat er geen brand is ontstaan.

De constructie moest weer opnieuw gelijmd worden, en verder was de kast behoorlijk door houtworm aangetast, waardoor veel onderdelen moesten worden vervangen. Het onderstel moest worden voorzien van nieuwe ladegeleiders en ook de poten waren aan vervanging toe. Het fineerwerk was beschadigd en de ladebodem door brandschade aangetast.

De normaal strak passende achterwand was behoorlijk gekrompen. En de kaplijst met een kern van iepenhout zodanig aangevreten dat vervanging nodig was. Ook de verkleuring van het oppervlak door licht en luchtinwerking moest worden verholpen.

Vertiko2

Vertiko3

De restauratie
De kast werd gedemonteerd en allereerst werden diverse delen vervangen. We maakten daarbij gebruik van oud hout. Zo werd van de kaplijst het mahoniehout op een kern van iepen gelijmd, waarna het profiel weer werd ingebracht. We draaiden compleet nieuwe poten. We maakten nieuwe lijsten voor de lade en een stabiele achterwand. Een apart probleem was de zogenoemd “scheluw-getrokken” deuren. Dit hebben we verholpen door de draaipunten aan te passen, zodat de deur weer goed sluit. Sommige originele delen die minder ernstig verkoold waren konden we behouden door ze af te schrapen. De kast bleek oorspronkelijk niet met kleurecht materiaal te zijn gekleurd en was behoorlijk vergeeld. We hebben het oppervlak weer in zijn oorspronkelijke kleur gezet, waardoor de structuur van het bloem mahonie fineer weer naar voren kwam.

Restauratie ethiek
Er is aan deze kast zoveel noodgedwongen vervangen, dat de restauratie discutabel leek. Toch blijkt achteraf dat het voorkomen van sloop de moeite alleszins waard is. De kast heeft zijn originele uiterlijk en functie herkregen en daarmee zijn plaats in het interieur.

Vertiko4

onder2